МАЛИНА – ЗАСАЖДАНЕ, ГРИЖА, РАЗМНОЖАВАНЕ

Латинското име за малината (Rubus idaeus) произлиза от думите rubus – „червен“ и ideos – името на планинската верига на остров Крит, според легендата, мястото, където расте дивият прародител на храста. Малината е уникална по хранителни характеристики и отглеждането й, като правило, не е трудно, защото малините се размножават като плевел!

ПРАВИЛА ЗА ЗАСАЖДАНЕ НА МАЛИНИ

При засаждане трябва да изберете защитено от вятъра и умерено влажно място с достъп до слънчева светлина. Развива се най-добре на леки песъчливи глинести почви. Малиновите разсади се засаждат или в началото на пролетта, или през есента, след падането на листата. Обикновено есенните насаждения са по-препоръчителни. Малиновият разсад трябва да е добре развит, с мощни влакнести корени. Малината е фотофилно растение. В слабо осветени райони малините развиват тънки издънки, слаби пъпки, които впоследствие дават малко цветя и плодове. За отглеждане на малини изберете гладки площи с лек наклон 2 ° -3 °. Малиновите растения се засаждат на редове, разстоянието между които е 1,3 м. Поред между храстите 0,5 m.

При засаждане на малини трябва да се спазват следните правила:

  • позиционирайте корените на малината хоризонтално, без да ги насочвате към върха;
  • на леки почви засейте кореновата шийка на 5 см, на тежки почви я оставете на нивото на земята.
  • на мястото за отглеждане на малини трябва да се монтират решетки, към които по-късно ще е необходимо да се връзват плодоносните издънки.

След засаждането малините започват да дават плодове след година.

ГРИЖА ЗА МАЛИНАТА

По своите биологични характеристики малините принадлежат към растенията, които силно дренират почвата и извличат много хранителни вещества от нея. Ето защо една от основните задачи при грижата за малини е запазването и попълването на почвената влага (особено през първата половина на лятото) и хранителните вещества. Това се постига и чрез борба с плевелите. През първите две години, когато храстите все още не са пораснали, почвата може да се обработва в надлъжна и напречна посока. Всяка година малините се наторяват с някакъв вид органичен тор (тор, торф и др.) или органо-минерални смеси. При прекомерно прилагане на торове (особено азотни) се наблюдава непропорционален растеж. Като цяло грижата за малините е проста. През пролетта се състои в освобождаване на издънките от снега и изрязване на върховете с 15-20 см за развитието на странични пъпки.

БРАНЕ И СЪХРАНЕНИЕ НА МАЛИНИ

Малиновите плодове запазват своята свежест след като са откъснати максимум ден – два. Освен това плодовете лесно се повреждат както по време на прибиране, така и по време на съхранение. Затова е най-добре да ги събирате според нуждите и да не ги слагате на няколко реда, за да не се смачкат под собственото си тегло.

ПОЛЗИТЕ ОТ МАЛИНИТЕ

Едва ли има човек, който да не познава страхотния вкус на това зрънце! Малините са много здравословни. Съдържа: от 5 до 12% захари (глюкоза, фруктоза), витамини: С (от 10 до 70%, който има антиоксидантни и противовъзпалителни свойства), A, B, B1, B2, B9 (салицилова киселина, има бактерицидни свойства), PP, E (много мощен антиоксидант). Витамините, съдържащи се в малини, също са отговорни за жизнеността, здравината на кожата и дори тена.

Main Menu