НАЧИНИ ЗА СПРАВЯНЕ С ПЛЕВЕЛИТЕ

Нищо не съсипва вашата градина като плевелите, тези неканени гости, които лишават растенията ви от пространство и хранителни вещества. Отстраняването им е трудоемко и не винаги ефективно. Плевелите се делят на две големи групи – едногодишни и многогодишни. Борбата с тях е различна.

ЕДНОГОДИШНИ ПЛЕВЕЛИ

Едногодишните плевели трябва да се отстранят докато са още млади. Току-що покълналите плевели може лесно да бъдат премахнати с остра мотика. Преглеждайте зеленчуковата си градина редовно. В крайна сметка земята ви ще стане сравнително по-чиста от семената на плевелите и работата ще стане много по-лесна, въпреки че, разбира се, винаги ще има растения, чийто семена разпръсква вятъра. Мулчирането между растенията с добре изгнила органична материя няма да потисне само едногодишните плевели, а постепенно ще подобри и структурата на вашата почва, като ще направи по-лесни за извличане плевелите, които сега покълват.

МНОГОГОДИШНИ ПЛЕВЕЛИ

Там, където съществуват отделни многогодишни плевели, няма по-добро лекарство от изкопаването им. Докато някои трайни насаждения могат да покълнат отново от най-малката останала част от корена, други умират, стига основният им корен да бъде отстранен (коприва).
С гъстата мрежа от многогодишни плевели, решението е време и изобилие от черен полиетилен. Покрийте плевелите с дебел полиетилен. Трябва да е черен, за да елиминира светлината. Той ще отслаби плевелите и те ще започнат да гният. След това трябва да изкопаете почвата.

Ето и няколко начина за справяне с плевелите с подръчни средства:

1. Оцет
Оцетната киселина 5% изсушава листата на растенията. Това е най-разрушително за младите плевели с незрели корени. Покрийте другите растения и се уверете, че пръскате с оцет само плевелите.

2. Водка
30 милилитра водка, смесена с 2 чаши вода и няколко капки сапун, ще изсуши плевелите. Не работи толкова добре върху плевели, които растат на сянка.

3. Кипяща вода
Заливането на плевелите с врява вода ги убива. Отново обаче трябва да внимавате ако имате засадени зеленчуци. Трябва да полеете само плевелите.

Main Menu