КАК ДА ИЗПОЛЗВАТЕ ОРАНЖЕРИЯ?

Отглеждането на растения в оранжерия може да бъде любимо хоби и начин за осигуряване на прясна храна. Трябва обаче да знаете как да поддържате оптимални условия в оранжерията си, ако искате вашите растения да виреят добре.

Има много предимства да имате собствена оранжерия. Можете:

  • да засеете семената по-рано
  • да предпазите растенията през зимата
  • да отглеждате екзотични растения
  • да отглеждате зеленчуци през цялата година

Оранжериите се предлагат в различни размери, дизайни и покрития. В зависимост от модела, който закупувате, вашата оранжерия може да включва допълнително отопление, пейки, рафтове и осветление. Наличието на отоплителна система в допълнение към слънчевата топлина ви позволява да отглеждате растения почти всичко през цялата година. Помислете за всички неща, които искате да направите с вашата оранжерия и това ще ви помогне да изберете модел, който да отговаря на вашите нужди.

ОТОПЛЕНИЕ И ВЕНТИЛАЦИЯ

Идеалната температура вътре в оранжерията е около 20 до 25 градуса по Целзий. Оранжериите използват предимно слънчевите лъчи за загряване на вътрешния въздух, въпреки че някои могат да имат и допълнителни източници на топлина. Трябва да се стремите да поддържате подходяща температура. Ако това не се постига само от слънчевата светлина, използвайте допълнително отопление.

ПРОВЕТРЯВАНЕ НА ОРАНЖЕРИЯ

Всички оранжерии трябва да включват отвори – странични отдушници и вентилатори или люк на тавана, които изпускат горещ въздух и вкарват по-хладен въздух. Можете да изберете да използвате отвори, които работят ръчно или автоматично. Ръчните системи са по-евтини, но трябва да помните да отваряте и затваряте отворите през деня и да ги затваряте през нощта. Автоматичните вентилационни системи работят със сензор, който отчита когато температурата е по – висока или падне под оптималната.

ЧЕТИРИ СЕЗОНА НА ГРАДИНАРСТВОТО

Оранжерията предлага условия за отглеждане на растения и през четирите сезона на годината. Ето идеи за използване на оранжерия през всеки вегетационен период:

  • Пролет: Засейте семената в тави и ги поставете във вътрешността на оранжерията. С появата на разсада ги трансплантирайте в по-големи саксии и ги съхранявайте в оранжерията докато премине опасноста от замръзване
  • Лято: Засейте есенни цветя, трайни насаждения и други растения вътре в оранжерията.
  • Есен: Засейте сезонни растения и цветя като „Амарилис“ в оранжерията. Преместете стайните растения от дома си в оранжерията.
  • Зима: Използвайте оранжерията, за да отглеждате някои студоустойчиви зеленчуци, като маруля, айсберг, моркови и др.. Защитете билките като ги отглеждате в оранжерията през зимните месеци.

ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА ЗА ОТГЛЕЖДАНЕ НА РАСТЕНИЯ В ОРАНЖЕРИЯ

Притежаването на оранжерия определено ви дава много предимства, но има няколко предизвикателства, свързани с оранжерийните растения. Плесените, гъбичките и вирусите обичат топлите и влажни условия, които предлага оранжерията. Така че, осигурете добра циркулация на въздуха, следете растенията си за вредители и болести и изолирайте засегнатите растения веднага, за да можете да ги лекувате и да предотвратите разпространението на проблема. Всичко това е част от експлоатацията на успешна оранжерия.

Main Menu