ИДЕИ ЗА ПОДОБРЯВАНЕ ПРОДУКТИВНОСТТА НА ОРАНЖЕРИЯТА

Оранжерията ни дава уникални възможности, които обикновено използваме наполовина. Какво може да се направи, за да се увеличи продуктивността на оранжерията?

1. Капково напояване
Капковото напояване, не само спестява труд. По-важното е, че повишава производителността без използването на допълнителни торове. Капковото напояване е идеално за оранжерийните сортове домати, чушки и краставици. Също така, осигурява бавен равномерен поток на вода към корените и приблизително еднаква температура и влага на почвата. Освен това при капковото напояване водата не пада върху листата, което означава, че рискът от разпространение на гъбични инфекции е намален.

2. Топлоизолация на основата
Температурата на почвата в оранжерията е по-важна от температурата на въздуха. Повечето зеленчуци могат да бъдат засадени, когато температурата на почвата се задъриа над +10 ° C. Топлоизолацията на основата ще помогне за решаването на този проблем чрез намаляване на топлинните загуби през земята. Почвата ще се затопли по-бързо през пролетта и оранжерията ще може да се експлоатира по-рано. Най-често срещаният вариант на топлоизолация е пълнеж от експандирана глина. За пролетна оранжерия топлоизолацията се извършва на дълбочина 20 см, а за целогодишна оранжерия до дълбочината на замръзване (70-100 см).

3. Автоматични вентилатори
Друг враг на оранжерийните растения освен студа е застоелият въздух. За да поддържате желаната температура, понякога се налага да отваряте и затваряте оранжерията няколко пъти на ден. По-лесно е да използвате помощта на термични задвижващи механизми за прозорци и врати, те също се наричат автоматични вентилатори. Устройствата се продават отделно или в комплект с вентилационни отвори.

4. Осветление
Оранжерийните растения се нуждаят от светлина най-малко 12 часа на ден. Ако възнамерявате да използвате оранжерията през зимата и началото на пролетта, допълнителното осветление ви позволява да създадете необходимите условия. Изкуственото осветление се включва сутрин и вечер. За разлика от човешкото око, растенията реагират не само на нивото на осветеност, но и на дължината на вълната. Ето защо при избора на източник на светлина се взема предвид спектралният състав. Ето някои от най-често срещаните лампи:

  • Натриевите лампи (DND, DNT) са най-често срещаните. Те са икономични, имат спектър, близък до слънцето и дълъг експлоатационен живот. Има модели, създадени специално за оранжерии – с повишена интензивност на червеното и синьо лъчение. Въртящата се основа ви позволява правилно да ориентирате светлинния поток.
  • Металохалидните лампи с високо налягане (DRI) излъчват светлина, която наподобява слънчевата, но цената им е доста висока, а експлоатационният живот не е толкова дълъг в сравнение с други модели.
  • Светодиодите покриват целия видим спектър. Можете да направите комбинация от светодиоди от различни групи от спектъра и да получите лампа с необходимия спектрален състав на светлината – това е неоспоримо предимство. Като минус на лампата може да се разграничи нейната стойност: за достатъчен интензитет на осветление ще е необходим голям брой светодиоди. Въпреки това, светодиодите са много икономични по отношение на консумацията на енергия и имат по-дълъг експлоатационен живот в сравнение с лампите.

Main Menu