СЪВЕТИ ЗА СЪХРАНЕНИЕ НА РЕКОЛТАТА ПРЕЗ ЗИМАТА

СЪВЕТИ И ТРИКОВЕ

Съхранението на реколтата е една от най-важните грижи на градинаря през зимните месеци. Това може да не е лесна задача, особено ако имате голямо количество реколта. Ето начини за съхранение на някои от най – разпространените плодове и зеленчуци:

ЯБЪЛКИТЕ

Ябълките могат да се направят на сладко, сок, пюре, но след топлинна обработка на плодовете голяма част от витамините изчезват. Сушенето на ябълките е класически начин за запазването им. Преди прибиране на реколтата, ябълковото дърво не се полива, в противен случай плодовете бързо ще изгният. Плодовете трябва да бъдат набрани от дървото леко незрели. След 2-3 седмици ще стане ясно кои плодове са здрави и ще издържат дълго време, а останалите ще започнат да гният (тях можете да направите на пюре или сладко). Останалите могат да се съхранят на хладно до няколко месеца.

ЗЕЛЕ

Класическият начин за съхранение на зелето е ферментацията. Прясното зеле се съхранява в избата. Късното зеле е подходящо за такова съхранение. Брюкселското зеле и карфиолът могат да бъдат замразени.

КОПЪР

Съществуват много рецепти за консервиране на копър. Той може да се изсуши или замрази. Във фризера копъра се съхранява перфектно до пролетта.

ЯГОДИ

Най-често срещаният вариант е да се направи сладко от ягоди. Да замразите ягодите също е много добър вариант, плодовете ще се запазят перфектно за дълго време.

МОРКОВИ

Морковите се запазват перфектно през цялата зима на балкона или друго хладно място. Можете и да се съхраняват и в мазето. Най-добре е да съхранявате морковите с цвекло. Двата кореноплодни зеленчука взаимно си помагат да останат свежи – по време на съхранение цвеклото губи влага, а морковите отделят.

ДОМАТИ

Вкусните зрели домати се преработват на сок или доматено пюре. Доматите, нарязани на филийки, могат да бъдат замразени. Заготовката се използва за приготвяне на супи и сосове.

ТИКВА

Зрелите тикви могат да се съхраняват на закрито при стайна температура. Ако имате твърде много тикви, можете да ги преработите в сок. Тиквеният сок е много полезен за възрастни и деца.

ДИНЯ

Изберете узрял плод без видими повреди по кората с тегло 4-5 кг. Помещението за съхранение на динята трябва да е тъмно, хладно (от+ 5 до + 8 ° C) и добре вентилирано.
Най-лесният начин за съхранение на диня е като плътно се обвие с естествена тъкан (лен, памук), постави се в торбичка и се окачи, така че страните на динята да не докосват стените или мебелите.

Main Menu