Как да засадим домати в оранжерия с поликарбонат?

Доматът е най-подходящото растение за засаждане в оранжерия. Ето нашите съвети как да засадите разсад домати в оранжерия с поликарбонат.

Подготовка на доматите за засаждане

Най-напред трябва да навлажните пръстта в саксийката, където е засадено растението. За целта поставете саксийките с разсад домати в леген с вода (водата не трябва да надвишава горната част на саксийката). Докато подготвите дупката за засаждане, растенията ще са навлажнени.
Това правило важи за всички насаждения (например краставици, домати, патладжан, чушки …). Растенията трябва винаги да се накисват.

Подготовка на дупка за засаждане

Първо изкопайте дупката за засаждане. Размерът ѝ трябва да бъде 10 пъти по-голям от размера на саксийката с растението домат, което ще бъде засадено. След това запълнете дупката догоре с вода с лейка. Изчакайте няколко минути, докато почвата в дупката абсорбира водата. В действителност водата прониква в почвата около дупката.

Засаждане на разсада домати

Когато почвата е абсорбирала цялата вода, ако е необходимо сложете малко суха почва на дъното на дупката, така че тя да бъде с подходящата големина за растението, което ще се засажда и то да бъде поставено на правилната височина.
Разсадът домати се засажда достатъчно дълбоко, така че корените да имат достатъчно място да се развиват. Колкото по-развита е кореновата система, толкова по-здраво е разстението.
Полейте отново обилно и в следващите 15 дни няма нужда да поливате. За да не изсъхне почвата твърде бързо се препоръчва около разсада домати да се сложат 3-4 см парченца от клонки от широколисни дървета.
За да могат растенията активно да дават плодове е необходимо да се осигури свободен достъп на слънчева светлина до всяко листо. Навременното отстраняване на долните листа ще позволят на хранителните вещества да достигнат до горните нива на растението, а доматът ще даде повече цвят и плодове. Опитните градинари съветват да се премахнат от земята всички листа, разположени под 30 см.
При правилно отглеждане от една реколта се получават около 20 кг домати на квадратен метър. В оранжерия с поликарбонат може да получите 3-4 добива домати за година.

Main Menu