Как да получим голяма реколта от домати при отглеждане в оранжерия?

Ще ви дадем 5 съвета как да отглеждате домати в оранжерия с поликарбонат, така че да получите богата реколта.

1. Правила за поливане на домати

Поливането на растенията трябва да се извършва в пръстта по корените, в никакъв случай не пръскайте стъблата и листата с вода – това не са цветя на закрито. Идеалната температура за поливане на доматите е + 18-22° С. Подходящото време за поливане е от пет часа сутринта до обяд, когато температурата на въздуха е по-ниска от температурата на водата. Тогава зеленчуците по-добре абсорбират минералите, хранителните добавки и влагата.

2. Температурни условия за отглеждане на домати

Ако е горещо в оранжерията, поставете тъмни камъни между редовете или оцветени стъклени бутилки. Те ще „абсорбират“ слънчевата светлина и излишната топлина, намалявайки общата температура в оранжерията.

3. Торене на доматите

Подхранвайте растенията с фосфор и калций 3 пъти за целия вегетационен период:
– 10 дни след засаждането;
– Пръскайте доматите на всеки 30 дни с разтвор от микроелементи.
Добре е също да наторявате с бор, манган, магнезий, мед, молибден, цинк, а в почва с неутрално рН е желателно да добавите и желязо. Използвайте имуномодулатори: имуноцитофит, циркон и др.

4. Влажност на въздуха при отглеждане на доматите

Доматите са самоплодородна култура, тоест цветето на едно растение се опрашва независимо. За да се подобри качеството на опрашването е необходимо да се следи влажността в оранжерията, така че се старайте да поддържате въздуха сух, а температурата – 20-26° С.

5. Поливане на доматите по време на плододаване

Поливането на доматите в ранния вегетационен период след появата на първите плодове е добре да се извършва на рядко, например 2 пъти за 7-10 дни с малки дози вода (не повече от 250 мл вода на растение).

Както виждате тези съвети са лесни за спазване и изпълнението им не е толкова трудно. Ще получите отлична реколта с изобилие от плодове.

Main Menu