Болести по зеленчуците: краставици

Всички краставици имат същите заболявания като пъпешите. Най-често срещаните болести са брашнеста мана, сиво и бяло гниене, антракноза, бактериоза, фузариум и други. Дори краставици, отглеждани в оранжерия, боледуват понякога.

1. Брашнеста мана (оидиум) по краставиците

Бели брашнести петна по горната повърхност на листата на краставицата показват, че растението е засегнато от брашнеста мана . Обикновено тази болест „атакува“ лехите с краставици до края на лятото. Ако не се лекува, постепенно преминава към стъблата на растението и неговия плод. Опасността от брашнеста мана е, че постепенно напълно убива растението.
Благоприятни условия за заболяването: резки промени в дневните и нощните температури, поливане със студена вода, студено течение. Също така лоша вентилация на растенията (причинена от засадени нагъсто насаждения) и прекомерно торене с азот. В по-късните етапи от развитието на болестта е почти невъзможно да се помогне на засегнатото растение.
Третиране:
– Изгорете листата и заразените части на растението.
– Избягвайте прекомерното поливане.
– Проветрявайте насажденията добре, за да предотвратите застоя на влагата.
– Смесете 1/2 литър мляко с 4,5 литра вода (общо 5 л) и пръскайте всяка седмица до пълно изчезване.

2. Сиво гниене по краставиците

Сивото гниене върху плода и листата на краставицата е в резултат на гъбично заболяване. Възниква по време на резки промени в температурата и висока влажност на въздуха и почвата. Постепенно засегнатата зеленина става напълно жълта и изсъхва.
Разпространението на сивото гниене става чрез контакта на растенията с насекоми и хора, както и от въздуха. За да се предотврати разпространението на болестта, е необходимо да се берат и унищожат засегнатите листа и плодове. Трябва да се отстранят растителните остатъци от градината през есента и да не се засаждат тиквени култури наблизо.

3. Бяло гниене или склеротиния

Бялото гниене също е гъбично заболяване. Последиците от него са разлагане на растителните тъкани. В резултат на това, те стават меки, тънки и започват да се разлагат. За да се предотврати склеротинията, е необходимо постоянно да се плевят лехите. Трябва да се гарантира, че краставиците имат адекватна вентилация. Гъбичките обичат влажния въздух и следователно при правилно отглеждане е по-малко вероятно да се разпространяват. Ако въпреки това се появи бяло гниене, е необходимо да спрете поливането за около седмица.

4. Антракноза по краставиците

Размитите заоблени жълто-кафяви петна с малки пукнатини по листата на краставицата показват, че върху растенията се е появила антракноза . Обикновено се среща при висока влажност в комбинация с висока температура. Засяга не само зеленината, но и стъблото, дръжките и плодa. Гъбичките, причиняващи антракноза се страхуват от сух въздух и открита слънчева светлина. Затова при отглеждане на краставици е необходимо да се следи разстоянието на засяването им едно от друго. Трябва да се отстраняват плевелите навреме.

5. Бактериоза по краставиците

Бактериозата по краставиците се характеризира с ъглови дупки по листата и кафявите петна по плодa. Това бактериално заболяване се разпространява чрез контакт: чрез насекоми, докосване на болни части от растения, с капки вода. Причини за появата му са температурните разлики и високата влажност на почвата и въздуха. Краставицата не трябва да се засажда на предишното й място поне 4 години. Трябва навреме да се отстранят засегнатите участъци.

Main Menu