Опрашване на растенията в оранжерия

Освен на открито, някои зеленчуци в оранжерия също се опрашват от насекоми. Например краставици, лук, тиква, някои сортове домат, пипер, патладжан. Благодарение на този процес можете да получите голяма реколта.

Как да привлечем пчелите в оранжерия за опрашване на растенията?

1. Осигурете на пчелите достъп до оранжерията
За да улесните навлизането на пчелите на територията на оранжерията, е необходимо да я оборудвате с повече прозорци и врати.

2. Неутрализиране на миризмата в оранжерията
Трябва да се погрижите въздухът в оранжерията да е свеж и ароматен и да премахнете неприятните миризми. Ако в оранжерията се използват много химикали и различни торове, ароматите им отблъскват насекомите.

3. Засадете цветя в оранжерията
Може да засадите цветя или да донесете няколко саксии с цветя в оранжерията. Подходящи цветя са слънчогледи, петунии, жасмин. Между другото, близостта на босилек и невен подобрява вкуса на узрели домати.

4. Използвайте различни примамки
Може да използвате като примамки захарен сироп с определен аромат на цветя. В този случай пчелите ще летят именно към тази миризма. Може да добавите няколко капки ароматни масла – мента или анасон. За да се поддържа този ефект, е необходимо да се прави нов захарен сироп с аромати всеки ден.
Направете хранилки за пчелите със захарен сироп и ги сложете в оранжерията. Когато използвате хранилки, не е необходимо да ги държите постоянно в оранжерията. Може да ги извадите за известно време, но не се препоръчва да оставяте хранилките по-далеч от 700 м от оранжерията.

5. Сложете кошери с пчели в близост до оранжерията
Би било чудесно, ако имате възможност да гледате кошери с пчели в близост до оранжерията. Важно е обаче пчелното семейство да живее на не повече от 2 км от домашната оранжерия. Най-доброто разстояние е 500-700 метра. С всеки 100 метра разстояние посещаемостта на пчелите намалява с 3,7 %.

Как да привлечем пчелите към краставиците

Можете да привлечете пчели в оранжерията, за да събират нектар, ако напръскате всички краставици със специален разтвор. Рецептата е проста: 1 литър вода със стайна температура, смесен с голяма лъжица сладко или мед. Добавете 0,1 г борна киселина. След пръскането пчелите ще летят до аромата и ще опрашват краставиците в домашната оранжерия.

Main Menu