Отглеждане на грах в оранжерия (част 1)

Грахът е студоустойчив зеленчук, така че ранните сортове могат да бъдат засадени в оранжерия през март или началото на април.

Подходяща почва за засаждане на грах в оранжерия

На всеки 4 години задължително се променя мястото на засаждане на бобови растения. За отглеждане на грах е подходяща почва, от която е добита реколтата от краставици, зеле, тиква и домати. През есента почвата се подхранва с органични и минерални торове. През пролетта почвата се разхлабва и подхранва отново.
Грахът не расте добре на кисела почва с рН <7. Ако се повиши киселинността на почвата, към нея се добавя вар или дървесна пепел. На 1 кв.м. се използват 300-400 г вар или 600-800 г пепел. Те могат да бъдат заменени и с доломитово брашно. Културата расте слабо на пясъчна почва. Глинестата почва ще бъде идеална за зеленчука. Тя е доста плодородна и задържа влагата доколкото е възможно.

Подготовка на семената за засаждане

Грахът може да се засади в оранжерия чрез семена и чрез разсад. За отглеждане на разсад от семена ви трябват 3 седмици.
Семената се се подготвят за засаждане по два начина – със и без накисване.
Препоръчва се семената да се накисват във вода за 12-14 часа. Процедурата значително ускорява покълването на семената. Добрите екземпляри могат да бъдат идентифицирани с помощта на разтвор на сол, в който се поставят семената. Семената, които плуват на повърхността на водата, се изхвърлят. Останалият грах се измива и се засажда.
При сухият метод се засаждат сухи семена. Издънките с този метод на засаждане се появяват по-късно, но те са силни и имат добър имунитет.

Засаждане и температурен режим

Семената от грах се засаждат на редове, през 5-6 см, с разстояния между редовете 15-20 см, на дълбочина поне 3 см. При засаждане на разсад разстоянието между редовете трябва да е 37 см, а между растенията – 13 см.
Високите температури влошават качеството на граха и неговата продуктивност. За засаждане на семена в оранжерия оптималната температура на почвата и въздуха трябва да бъде не повече от 12°C. За есенна консумация или подобряване на почвата можете да сеете грах в края на август. През пролетта грахът се засажда от март до април. Той може да издържи на температурен спад до -6°C.

Main Menu