Как да си направим декоративно езеро?

Едно декоративно езеро ще украси градина от всякакъв стил и размер. То може да бъде направено от различни материали: пластмаса, бетон, камък, ПВЦ фолио, геотекстил. Един от вариантите е след като извадите почвата от ямата и придадете на бъдещото езеро желаната дълбочина, като хидроизолация да използвате PVC фолио за езера. На дъното трябва първо да се сложи геотекстил, така че с течение на времето корените на дърветата да не повредят хидроизолацията.

Най-добре е да закупите готова форма за езеро – тя е лесна за инсталиране и има доста дълъг експлоатационен живот.

Как да си направим декоративно езеро:


1. Изберете подходящо място в градината. Добре е мястото да бъде изложено на слънчева светлина или сутрин или следобед. Да не е в близост до високи дървета и храсти, които постоянно ще задръстват водата.
2. Определете размера на езерото. Измерете площта, определена за него и след това изберете формата.
3. На земята поставете контури на ямата според формата.
4. Изкопайте яма, като добавите 10-15 см от всички страни. Сложете 5 см пясък на дъното.

5. Поставете формата за езеро. Трябва внимателно да се уверите, че дъното ѝ е точно успоредно на земята. Напълнете 1/3 с вода.
6. Напълнете полученото въздушно пространство около формата с пясък, като го навлажнявате, докато спре да пропуска надолу. След това напълнете с вода формата догоре.
7. Украсете около езерото с камъни, растителност, фигурки, саксии с цветя, чакъл, плочки и други.

Грижи за езерото

Листата и боклуците трябва редовно да се отстраняват от повърхността на водата. Цъфтежът и неприятните миризми се предотвратяват чрез цялостна подмяна на водата в декоративно езерце. Стените и дъното на изпразнената ПВЦ форма се почистват с четка и се изплакват с чиста вода.

Изкуствените езера се нуждаят от филтрация, за да се предотврати стагнацията на водата. Използват се или специални системи за филтриране или в езерото се поставят растения, които могат да насищат водата с кислород и да абсорбират въглероден диоксид и минерални соли. Растенията обаче трябва да заемат не повече от 30% от общата площ на езерото, в противен случай то ще се превърне в блато.

Градинарството може да започне не по-рано от две седмици след изграждането на езерото. През това време във водата ще се установи биологичен баланс. За да ускорите процеса, можете да добавите малко вода от истинско езерце. Препоръчително е да използвате многогодишни растения, които са устойчиви на метеорологични капризи и не изискват сложни грижи. Водната повърхност може да бъде украсена с лотоси, водни лилии или апоногетони.

Main Menu