Какво да засадим заедно с домати?

Според градинарите засаждането на домати до някои култури носи допълнителни ползи – увеличава силата на растеж на растенията и качеството на плодовете. За разлика от тях, други култури вредят на доматите.

Зеленчуци, съвместими с домати

Чесънът и лукът са много добри спътници на доматите. Те са особено ефективни срещу листни въшки, бръмбари и акари.
Ранните моркови също могат да бъдат засадени до домати. Въпреки че морковът не предотвратява болести и не отблъсква насекомите, той се счита за приятелски съсед на доматите. Дълбоките му корени разхлабват почвата около доматите. По този начин водата, хранителните вещества и въздухът по-лесно да циркулират около корените на домата.
Спанакът и марулята също допринасят за ефективното използване на пространството в доматените лехи, тъй като се берат малко след засаждането на доматения разсад.
Фасулът и грахът също могат да се комбинират с домати, тъй като бобовите култури обогатяват почвата с азот.
Магданозът ускорява растежа на доматите и привлича хищни насекоми, които се хранят с доматени червеи. Магданозът не трябва да се засажда до мента, тъй като тези растения имат много негативен ефект едно върху друго. Вместо това магданозът може да бъде засаден заедно с домати и рози, тъй като магданозът също помага за засилване на аромата на розата.

Цветя, съвместими с домати

Невенът осигурява защита срещу следните насекоми: белокрилки, доматени червеи, различни бръмбари, зелеви молци и почвени нематоди.
Градинарите отбелязват, че доматите имат положителен ефект върху розовите храсти. Според наблюденията, отглеждането на домат до рози предпазва розите от черни петна и други гъбични инфекции. Листата на доматите съдържат химикал, който действа като инсектицид върху някои насекоми, атакуващи розата.

Билки, съвместими с домати

Смята се, че босилекът отблъсква комарите, мухите и доматените червеи, а също така помага да привлечете полезни насекоми във вашата градина.
Поречът (лечебна краставица) също осигурява защита на храстите от доматените червеи.
Ментата може да се засажда до домати или да се използва като полезен мулч за леглата с доматите. Тя помага за предпазване на доматите от типичните градински вредители като мравки, мишки и бълхи. Ментата е ефективна и срещу инфекции със зелев молец. Освен всичко друго, повишава общия имунитет на доматените храсти и подобрява вкуса на плодовете.
Растения, несъвместими с домати
Някои растения вредят на доматите, когато растат наблизо. Картофите и доматите са членове на едно и също семейство и са предразположени към едни и същи заболявания и инфекции, така че те трябва да растат колкото се може по-далече.
Царевицата е друго растение, което не е съвместимо с доматите, тъй като червеят заразява и двете растения.
Не е добре да засаждате домати в близост до копър, бяло зеле, карфиол, орех и кайсия.

Main Menu