Автономна оранжерия с капково напояване

Използването на оранжерия има редица предимства:

  • защита на растенията от пролетни и есенни студове, от всякакви температурни скокове;
  • създаване на оптимален микроклимат за развитие на растенията;
  • удължаване на реколтата;
  • защита на растенията от дъжд, градушка, силен вятър;
  • ако осигурите отоплителна система и допълнително осветление, можете да отглеждате растения дори през зимата.

Оптималните влажност и температура на въздуха са основните условия за успешното отглеждане на растенията в оранжерия. Ако влажността е твърде висока, това ще провокира развитието на гъбични инфекции, поради което растенията ще бъдат засегнати от болести. Ако температурата е твърде висока, тогава растенията просто ще изсъхнат. Решението е редовно проветряване на оранжерията.

Система за капково напояване

капково напояване

Ръчното поливане изисква време и физически усилия. През периода на плододаване на краставиците например, те трябва да се поливат всеки ден, за да не станат горчиви. Затова е най-добре да използвате система за капково напояване. Тя се съединява с всеки резервоар, с който разполагате. Маркучите за капково напояване са свързани към кран. Достатъчно е да го отворите, тъй като нагрятата вода започва да се насочва на малки порции към всяко растение и ще навлажни почвата до оптималната дълбочина.

Устройството работи до 8 месеца с един комплект батерии. Честотата на поливане се регулира в разширен диапазон – на 6 часа / на 12 часа / през 1 ден / през 2 дни / през 3 дни. Капкообразователите се поставят под всяко растение или равномерно по лехата. Водата ще потече директно под корена на засадените култури, а всички плевели в оранжерията ще останат без влага и ще изсъхнат.

Mулчиране

Грижата за растенията в оранжерия може да бъде значително улеснена чрез изоставяне на традиционното плевене в полза на мулчиране на почвата. Можете да използвате мулчиращ материал, перфориран с готови дупки за засаждане на растенията. Той се поставя върху маркучите от системата за капково напояване, положени върху леглата на растенията. Мулчиращото покритие предпазва от образуването на почвена кора и плевели, задържа влагата в почвата за дълго време. Структурата на мулчиращия материал позволява и прилагане на течни торове.

Main Menu