Видове оранжерии и тяхното предназначение

Когато избирате оранжерия трябва да знаете характеристиките на различните модели. Важно е също да вземете предвид площта на земята и дали ще отглеждате растенията през цялата година или само през лятото.

Видове оранжерии и дизайн

1. Тунелна оранжерия

Това е една от най-търсените оранжерии. Конструкцията е под формата на арка. Покритието може да бъде от поликарбонат, полиетилен, армофол и др. Предимство на тази оранжерия е супер здравата основа от поцинкована тръба. Това е една универсална оранжерия, практична за използване.

2. Капковидна оранжерия

Капковидните оранжерии, изработена от устойчив клетъчен поликарбонат. Има следните предимства:
• високи нива на осветеност;
• лекота на използване (особено в региони със снежни зими);
• подходяща за отглеждане на високи култури.

3. Оранжерия къща

Нарича се още оранжерия с фронтон. Има формата на къща, което е удобно за региони със снежни зими. Ползи:
• лесен монтаж;
• възможност за избор на различни конфигурации на покрива;
• голям избор от покрития: стъкло, пластмаса, поликарбонатни листове.
Ако покритието е от поликарбонат, могат да се отглеждат всякакви зеленчуци, тъй като вътре има равномерно загряване и охлаждане на въздуха.

4. Многоъгълна оранжерия

Многоъгълната оранжерия е рядкост, тъй като се използва по-често за отглеждане на растения в саксии. Поради особения си дизайн се отличава със сложност на монтажа и висока цена.

5. Парник

Парниците са оранжерии с малки размери, без врати и прозорци. Те са леки, могат лесно да се местят и се използват многократно. Използват се най-често за отглеждане на разсад, по-ниски култури или някои видове зеленчуци като домати и пипер.
6. Индустриална оранжерия

Според вида на културите, които ще отглеждате, индустриалните оранжерии са с различна форма. Най-често се използва оранжерия тунелен тип.

Зимни и летни оранжерии

В зимните оранжерии може да се наложи инсталиране на оборудване за отопление, вентилация, осветление, напояване. Най-подходящи за зимата са оранжериите от поликарбонат.
В летните оранжерии няма нужда от допълнително отопление и осветление, защото слънчевата светлина е достатъчна. Разликата в нощните и дневните температури, не е толкова критична, поради нагряването на почвата.

Main Menu