Дървесна пепел – естествена тор

Дървесната пепел е най-ценната тор. Съдържа в достъпна форма всички хранителни вещества, от които растението се нуждае (с изключение на азота). Особено е богата на калий.

Предимства на дървесната пепел

• Пепелта е отличен източник на минерали.
• Подобрява киселинното качество на почвата.
• Помага на почвените микроорганизми да разграждат по-бързо органичната материя, превръщайки я в елементи, достъпни за растенията.
• Повишава жизнеността на растенията. Те се вкореняват по-бързо по време на засаждане и боледуват по-малко.
• Помага за по-ефективната борба с много вредители и болести.
• Действието на пепелта продължава до 2-4 години след нанасяне върху почвата.
Дървесната пепел е добра калиева и фосфорна тор за кисели или неутрални почви. Освен калий и фосфор, тя съдържа калций, магнезий, желязо, сяра, цинк, както и много микроелементи. Те са необходими за зеленчуци, трайни насаждения, както и за овощни и декоративни дървета.

Приложение на дървесната пепел

Пепелта не съдържа хлор, така че е добре да я използвате при растения, които реагират отрицателно на хлор: ягоди, малини, касис, картофи.
Когато засаждате разсад от сладък пипер, патладжан и домати, добавете 3 с. л. пепел на дупка и смесете с почвата. Друг вариант е да добавите 3 чаши на кв.м., когато обработвате почвата.
Черешовите и сливови дървета е е полезно да се хранят с пепел веднъж на всеки 3-4 години. За да направите това, по периметъра на короната се прави жлеб с дълбочина 10-15 см. В него се изсипва пепел на прах или разтвор на пепел (2 чаши пепел в кофа с вода). Жлебът веднага се покрива с пръст. На възрастно дърво сложете около 2 кг. пепел.
Храстите от касис реагират добре на пепелта. 3 чаши пепел се слагат в дупките преди засаждане на касиса в почвата.
Използвайте дървесна пепел и за поръсване и пръскане на растения от вредители и болести.
За да изплашите охлювите, поръсете суха пепел по стъблата и около растенията. Как да предпазите зеле, краставици, тиквички, тикви от заболявания? Достатъчно е да добавите 1-2 с. л. пепел на дупка, когато засаждате разсад или 1 чаша на кв.м., когато копаете лехите.
На тежки почви пепелта се слага в почвата през есента и пролетта. На леки пясъчни почви – само през пролетта. Нормата на приложение е 100-200 г на кв.м. Пепелта подхранва и алкализира почвата, създава благоприятни условия за живота на почвените микроорганизми, особено азотфиксиращите бактерии.
Пепелта трябва да се съхранява в сухо помещение, тъй като добре абсорбира влагата. Водата извлича хранителни вещества от пепелта, предимно калий. Така стойността ѝ като тор рязко намалява.

Main Menu