Съставът на използваните торове има ли значение?

Доста често може да чуете от градинари да казват: „Можете да сте сигурни че в градината ми няма нито един грам торове!“ Но има нещо дълбоко нелогично в това гордо изявление за уж успешно отглеждани плодове и зеленчуци. Всичко, което е с големи размери, изисква много хранителни вещества. За да постигне необходимата хранителна стойност, всяко растение трябва да получи достатъчно количество подходящи компоненти. Ето защо е важно всяка част от вашата градина, използвана за конкретна цел, да бъде торена по специален начин!

Може би съставът на използваните торове не е от значение?

Това не е истина. Торовете – независимо дали е компост, тор или гранулирана тор – има специфичен ефект върху състава на почвата. Благодарение на специалния състав, различните торове работят по свой начин. И накрая, различните растения се нуждаят от различни хранителни вещества.
Но има нещо, което обединява всички растения: в допълнение към редица микроелементи, като мед, сяра, магнезий и т.н., всички те се нуждаят от четири основни хранителни вещества. Азотът е стимулант на растежа и основен компонент на протеините, както и важен елемент на хлорофила; магнезият е ключов елемент на хлорофила; фосфор, допринасящ главно за цъфтежа, и калий, който служи за укрепване на тъканите и узряване на плода.
Различните растения изискват различни количества от тези хранителни вещества. Информация кои растения консумират повече и кои по-малко очаквайте в следващата ни статия.

Main Menu