Как и защо да използваме дървени въглища на прах за защита на растенията?

Как и защо да използваме дървени въглища на прах за защита на растенията?
Въгленът е естествена тор и отличен материал за дренаж. Дървените въглища ефективно абсорбират минерали и вода, а след това, докато почвата изсъхне, ги дават на растението. Те не променят киселинно-алкалния баланс на почвата. Въгленът е отличен антисептик, поради което позволява да се дезинфекцират тъканите и да се предотврати развитието на гъбични заболявания. Този вид дренаж е неутрален, порест, инертен и лек. С прах от дървени въглища се поръсва горния почвен слой, за да се предотврати появата на мухъл.

Как да прилагаме дървени въглища върху почвата?


Дренажният слой прах от дървени въглища не трябва да надвишава 2-2,5 см. За растения в саксия се полага на дъното на саксията.
Когато слагат дренаж, неопитни градинари често правят грешки, които водят до заболявания и дори до смърт на растенията. И най-важното от тях е използването на неподходящи материали. Някои от тях са: пясък, дървесна кора, чаени листа, черупки от яйца и ядки, мраморни и гранитни чипове. Пясъкът на дъното на саксия за цветя например, задържа вода, предотвратявайки изпаряването .

А нарушаването на водния баланс ще доведе до подкиселяване на почвата и развитие на гнилостни процеси. Това от своя страна ще се отрази негативно на здравето на растението. В допълнение, пясъкът може напълно да блокира дренажния отвор. Дървесната кора, листа от чай, черупки от ядки и яйца са компоненти от животински и растителен произход, които могат да съдържат редица патогени. Поради това вероятността от развитие на плесен и други гъбични заболявания в субстрата е висока. Частите от гранит и мрамор реагират химически с вода и могат да променят киселинно-алкалния баланс на почвата.
Основната функция на дренажа за стайни растения е премахването на излишната влага. Тя включва както самата саксия за цветя, оборудвана със специални отвори в долната част, така и специален слой от дървени въглища на прах. Плътните материали, от които са направени модерни саксии за цветя, практически не пропускат въздух. И там, където няма въздушен поток, водата започва да застоява, протичат гнилостни процеси, вредителите се размножават. Всичко това в крайна сметка води до болести и смърт на растението. Ето защо правилното дренажно устройство е един от най-важните етапи при засаждането на цветя на закрито.

Main Menu