Как да се грижим за краставици през юли и август, за да ги берем по-дълго време?

В средата на лятото и оранжерийните и градинските краставици активно дават плод. Не бива обаче да мислите, че е достатъчно да ги поливате веднъж седмично и периодично да плевите. Така ще имате реколта от краставици само 2-3 седмици. По това време грижата за краставици в оранжерия все още е различна от грижата за краставици в открита земя.

Грижи за краставиците през юли

1. Поливане
След цъфтежа краставиците изискват много вода. Поливането се извършва с топла вода – 8-12 литра на 1 кв.м. Растенията се поливат под корена сутрин, а листата вечер. Почвата около краставиците се накисва в дълбочина 20 см и в радиус от 15 см, докато кореновата шийка на самото растение трябва да остане суха. След поливане е необходимо да проветрите оранжерията и ако там е прекалено горещо, можете да подредите контейнери с вода по пътеките. През деня, изпарявайки се, водата леко ще понижи градусите, а през нощта ще излъчва натрупаната през деня топлина.
2. Наторяване
През юли краставиците се нуждаят не толкова от азот, колкото от калий, фосфор, както и от микроелементи. Следователно, ще трябва да извършите две или три горни превръзки по време на плододаването.
3. Защита от болести и вредители
Като профилактика на заболяване от гъбични и бактериални инфекции, подходящи са мляко и йод. Пригответе разтвор от 1 част мляко, 9 части вода и 3-4 капки йод на литър смес. Пръскайте растенията поне веднъж на 7-10 дни. Също така, адекватна превантивна мярка ще бъде пръскане с разтвор на питейна сода (0,4%) с добавяне на сапун.
Много заболявания на краставиците се пренасят от насекоми вредители, като листни въшки. За да се предпазите от тях, редовно инспектирайте краставиците, отстранете всички плевели и растителни остатъци от редовете. Напръскайте растенията с инфузия на тютюнев прах, лук или чесън с добавяне на сапун за пране. Проветрявайте редовно оранжерията, като поддържате влага от около 65-75% и температура не по-висока от 28°C.
4. Мулчиране на краставици
Коренът на краставицата е малък, нежен и разположен в повърхността на почвата, така че е много лесно да го повредите. Опитните градинари знаят, че разхлабването на краставиците може да причини вреди на растенията, което неизбежно ще се отрази на плододаването им. Особено опасно е да се извърши тази процедура след поливане или дъжд. Ето защо, по-добре е да ги мулчите с торф, хумус или слама.

Грижи за краставиците през август

През август към юлските процедури се добавя още една важна дейност – премахването на повредените листа. Листата пожълтяват, изсъхват, стъблата стават по-тънки, а краставиците променят форма, цвят и вкус. Растенията могат да се напръскат с кисело мляко (разредено с вода в съотношение 1:3) или млечна суроватка (в подобно съотношение с вода).
Ако знаете как да се грижите правилно за краставиците в оранжерия през втората половина на лятото, тогава е съвсем реалистично да удължите плододаването им до септември. По-трудно е да се направи това на открито – студените августовски нощи не влияят добре на тази култура. Въпреки че краставиците не са толкова чувствителни към температурните промени, през август тези, които се отглеждат в открита земя, е по-добре да се покриват през нощта, особено ако температурата падне под 10°C.

Main Menu